English English hrvatski [Beta] hrvatski [Beta]

Divergencija slike 2005. - 2010.

Dvokanalna video i audio instalacija / vido i zvuk, modularni kubusi od papira / 2 m x 2 m x 2 m 

U svom najnovijem radu autorica nastavlja ranija istraživanja stvarajući intimističke ambijentalne instalacije upotpunjene vizulanim i auditivnim senzacijama. Bazirane na geometrijskoj konstrukciji na koju se projiciraju slike, najčešće motiva iz prirode, krhke grane zarobljene u spletu tvrdog uzorka mreže geometrijskog okvira. Naime, osnovni element kojim autorica gradi svoje radove je kocka koja umnožena u mnogostrukim odnosima čini geometrijsku rešetku, matricu  s beskonačnim mogućnostima rješenja. Mijenjajući veličinu tih osnovnih modula, autorica omogućava njihovo više ili manje prodiranje u vanjski prostor stvarajući od dvodimenzijalne plohe sasvim novu, virtualnu realnost, plastičnu, opipljivu i pokrenutu. Rezultat toga je nova, digitalno dizajnirana trodimenzionalna stvarnost čiju prostornost još više akcentuiraju projicirane slike prirode.

Ivana Gabrić povjesničarka umjetnosti

....................

U svim silnim  suvremenim zbivanjima na području slike  nastalim pod utjecajem novih informacijsko – komunikacijskih tehnologija dogodila se i sama  promjena pojma slike. U ovom slučaju ona se oslobađa dvodimenzionalnosti i okvira, a projekcijom svjetlosnih slika na dinamičnu izlomljenu površinu unosi se kretanje, čime se stvara virtualni ambijent, redizajnirana stvarnost .

Uzimajući kocku kao glavni konstrukcijski element u beskonačnim kombinacijama  lančanog slaganja i binarnih odnosa punoga i praznoga u gradnji struktura,  izbor je, koji upućuje na ljudsku prirodu ukalupljavanja i organiziranja apstraktnog mentalnog i konkretnog materijalnog prostora.

Istražujući okvire ljudske percepcije, inspirirana senzacijom kao fenomenom i produktom suvremenoga doba, Nina konstruira vizualnu senzaciju kojom želi potaknuti, nadražiti, probuditi, isprovocirati osjete koji  postoje u ljudskom biću, a koji su  najčešće  zaboravljeni i nekorišteniSuptilnom metodom provokacije i asocijacija poigrava se i pokušava probiti sheme kulturoloških i odgojnih perceptivnih obrazaca, upozoravajući tako na površnost i entropijske navade ljudskog društva. 

Kako autorica sama kaže : Projicirane slike prirode na trodimenzionalne objekte simboliziraju ukočenu i osakaćenu životnu silu i energiju unutar konstrukcija društva koje nameću svoj sistem  spoznaje.

Mirela Duvnjak povjesničarka umjetnosti

...................................   

Projekcijom prirode, grana i lišća na geometrijsku konstrukciju željela sam naglasiti osobnu simboliku. Projicirana priroda na geometrijsku konstrukciju predstavlja životnu energiju i čovjeka uhvaćenog u hladan sustav.  No, spoj projekcije i konstrukcije koji je trebao kritizirati sustav,  stvorio je potpuno novu realnost. Stoga se može postaviti pitanje: „Da li sistem ograničava“ ? ili suprotno: „Nudi li nova riješenja“ ?

Nina Iris Bešlić autor