English English hrvatski [Beta] hrvatski [Beta]

Cross Dissolve Kozmolom 2016. / 2018.

Objekt - instalacija / medijapan, akrilno staklo, reflektirajuće staklo, ofset na prozirnoj foliji, led, reflektirajuća folija / 30 cm x 30 cm x 30 cm

Video

Rad „Kozmolom – Cross Dissolve“ je interdisciplinaran rad koji spaja pjesništvo i vizualnu umjetnost kroz inovativne umjetničke pristupe inspirirajući se kozmičkim pojavama i tajnama svemira. On je znanstveno i duhovno putovanje kroz polje ideja. Instalacija Nine Iris Bešlić je direktan odgovor na knjigu „Kozmolom“ (Gorana Gatalice, pjesnika i fizičara). Iste teme i promišljanja u dva različita svijeta, u ovom slučaju poezije G.G. i objekata N.I.B. se na apstraktan i simboličan način pretapaju i kontrastiraju, spajaju i divergiraju, preslikavaju jedna u drugu i suprotstavljaju jedna drugoj čineći vizualno jedan rad.

Scene unutar kutija su foto-kolaži složeni u mrežu presjeka. Fotokolaži su prikazi kozmosa: galaktike Perzeida, Aldebarana, Kasiopeje, međuzvjezdane prašine i drugih svemirskih pojava. Slojevitost, prozirnost, fluidnost, lakoća, su neki od elemenata u prikazima scena. Integracijom ogledala na otvor kutije scene se umnažaju, lome, presijecaju, stapaju jedna u drugu, ponavljajući se u matematičkom pravilnom nizu. Ogledala lome prikaze svemira i pretvaraju ga tek u znak, svode ga u jedinstvo u kojem se spajaju dva aspekta naših života; duhovni i fizički (realnih).